Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty

Wyniki wyszukiwania

Wyszukiwarka zaawansowana ▼
  • EcoBlik ASSAM Herbata czarna liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Czarna herbata Assam pochodzi z północno-wschodnich Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten słoneczny indyjski region słynie z produkcji wybornych herbacianych mieszanek i jest pod tym względem jednym z największych na świecie. Herbata Assam charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Ma niezwykły aromat i bogaty, łatwo rozpoznawalny smak. W jej smaku wyczuwa się przyjemną cierpkość i intensywność. Te cechy zawdzięcza dużemu stężeniu związków roślinnych - garbnikom. Warto więc skosztować Assam i delektować się jej bogatymi nutami smakowymi. Herbata ma przyjemny aromat i ze względu na swoją czystą, bordową barwę pięknie prezentuje się w filiżance. Dzięki wyrazistemu smakowi, skutecznie pobudza i dodaje energii – stąd szczególnie polecana jest o poranku. To idealna herbata na rozpoczęcie udanego dnia i wspaniała propozycja dla miłośników herbaty, którzy lubią wyraziste nuty smakowe. Doskonale smakuje również z mlekiem i brązowym cukrem. 

     

    130 g.

  • EcoBlik DERJEELING Herbata czarna liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Darjeeling pochodzi z Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten górzysty region słynie ze swoich malowniczych krajobrazów i bardzo dobrych warunków dla ekologicznej uprawy herbaty. Okres zrywania liści, pąków oraz kwiatów dla Darjeeling przypada pomiędzy marcem a miesiącami jesiennymi. Darjeeling niekiedy nazywana jest szampanem wśród herbat – ze względu na swoje ekskluzywne pochodzenie oraz delikatnie wyczuwalną winną woń muszkatołowca korzennego. W zależności od okresu zbiorów, mogą pojawić się także słodkie, a czasem nawet owocowe nuty. Biorąc pod uwagę inne odmiany czarnych herbat, tę wyróżnia delikatność i mniejsza cierpkość.

     

    110 g.

  • EcoBlik NAGIETEK KWIAT Herbatka ziołowa (Flos Calandulae) EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Pochodzenie nagietka lekarskiego nie jest do końca znane. Przyjmuje się, że pierwotnie występował na obszarze śródziemnomorskim lub w Iranie. Obecnie jest chętnie uprawiany w wielu krajach, także w Polsce, często w charakterze rośliny ozdobnej. Kwiaty nagietka są bardzo charakterystyczne i dzięki intensywnemu żółtemu lub pomarańczowemu zabarwieniu, łatwo rzucają się w oczy. Zbieramy je od czerwca do września i dbamy, aby zachowały swój piękny słoneczny kolor. Nagietek lekarski kojąco wpływa na jamę ustną i gardło; pomaga w utrzymaniu prawidłowych czynności wątroby; pomaga organizmowi pokonać stres i wysiłek, zapobiega powstawaniu zmian związanych z wiekiem. 

     

    40 g.

  • EcoBlik OOLONG Herbata czerwona liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej -  najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest przez to znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin oraz garbników roślinnych. Zawiera tylko nieznaczne ilości kofeiny. Oolong  charakteryzuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.

     

    70 g.

  • EcoBlik PAI MU TAN Herbata biała liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków oraz pączków krzewu da bai, a także shui xian bai. Zbiorów dokonuje się na początku wiosny - w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga dużej ostrożności – należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych gałązek herbaty. Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do tego popularnego kwiatu. Pai Mu Tan cechuje kwiatowy zapach, czysty i zielonkawy, wręcz lekko złocisty kolor naparu oraz orzeźwiający i przyjemny smak. Pai Mu Tan bywa określana również mianem eliksiru młodości - ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. To także bogate źródło witamin - w tym witaminy C oraz polifenoli.

     

    100 g.

  • EcoBlik ROOIBOS Herbata liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Rooibos bardzo często zaliczany jest do rodziny herbat, mimo że pochodzi zupełnie z innej grupy roślin i nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Nazywany czerwonokrzewem,  występuje w Afryce, gdzie popularny  jest od wielu wieków i ceniony ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne. Do Europy przybył dopiero w poprzednim stuleciu, stając się alternatywą dla herbacianych naparów. Rooibos wyróżnia się swoim bardzo charakterystycznym smakiem. Jest on łagodny, niezwykle słodki, przywołujący na myśl miód, a jednocześnie intensywny - wyraźnie ziołowy. To połączenie sprawia, że Rooibos jest wyjątkowy. Co więcej, zawiera żelazo, cynk i fluor, a nie zawiera kofeiny ani teiny.

     

    140 g.

  • EcoBlik SENCHA Herbata zielona liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Sencha obecnie jest najbardziej popularną zieloną herbatą na świecie. Jej nazwa w tłumaczeniu oznacza herbatę duszoną, co ma związek ze sposobem jej produkcji. Liście są najpierw poddawane bardzo krótkiemu sparzeniu, a następnie suszy się je strumieniem ciepłego powietrza. Stąd też nie są one zmielone, a jedynie zwinięte w pionowe ruloniki. Sencha to herbata szlachetna, o bardzo przyjemnym i delikatnym smaku oraz miłym, lekko trawiastym aromacie. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno – dla orzeźwienia.

     

    100 g.