Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty

Wyniki wyszukiwania

Wyszukiwarka zaawansowana ▼
  • EcoBlik ASSAM Herbata czarna liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Czarna herbata Assam pochodzi z północno-wschodnich Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten słoneczny indyjski region słynie z produkcji wybornych herbacianych mieszanek i jest pod tym względem jednym z największych na świecie. Herbata Assam charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Ma niezwykły aromat i bogaty, łatwo rozpoznawalny smak. W jej smaku wyczuwa się przyjemną cierpkość i intensywność. Te cechy zawdzięcza dużemu stężeniu związków roślinnych - garbnikom. Warto więc skosztować Assam i delektować się jej bogatymi nutami smakowymi. Herbata ma przyjemny aromat i ze względu na swoją czystą, bordową barwę pięknie prezentuje się w filiżance. Dzięki wyrazistemu smakowi, skutecznie pobudza i dodaje energii – stąd szczególnie polecana jest o poranku. To idealna herbata na rozpoczęcie udanego dnia i wspaniała propozycja dla miłośników herbaty, którzy lubią wyraziste nuty smakowe. Doskonale smakuje również z mlekiem i brązowym cukrem. 

     

    130 g.

  • EcoBlik BANCHA Herbata zielona liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Bancha to klasyka wśród japońskich zielonych herbat, pozyskiwana jest z tych samych obszarów i krzewów co Sencha. Do jej produkcji wykorzystuje się jednak listki zerwane z niższych pędów lub zebrane w sezonie letnim oraz jesiennym. Herbata Bancha pozwoli każdemu na dobre rozsmakować się w zielonej herbacie. Charakteryzuje się delikatną słodyczą, tworzy idealne tło dla trawiastych, ziołowych akcentów. Zielonożółty napar osnuty jest orzeźwiającym roślinnym aromatem. Powszechnie uznawana jest za doskonałą herbacianą propozycję na co dzień, stanowi wspaniałe dopełnienie codziennych posiłków. Podawana na zimno ujawni z kolei swój orzeźwiający charakter. Warto spróbować jej również z dodatkiem miodu, mięty lub imbiru.

     

    100 g.

  • EcoBlik DERJEELING Herbata czarna liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Darjeeling pochodzi z Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten górzysty region słynie ze swoich malowniczych krajobrazów i bardzo dobrych warunków dla ekologicznej uprawy herbaty. Okres zrywania liści, pąków oraz kwiatów dla Darjeeling przypada pomiędzy marcem a miesiącami jesiennymi. Darjeeling niekiedy nazywana jest szampanem wśród herbat – ze względu na swoje ekskluzywne pochodzenie oraz delikatnie wyczuwalną winną woń muszkatołowca korzennego. W zależności od okresu zbiorów, mogą pojawić się także słodkie, a czasem nawet owocowe nuty. Biorąc pod uwagę inne odmiany czarnych herbat, tę wyróżnia delikatność i mniejsza cierpkość.

     

    110 g.

  • EcoBlik GUNPOWDER Herbata zielona liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Gunpowder pochodzi z Chin, a dokładnie z prowincji Zhejiang i jest znana i ceniona w tamtejszych rejonach już od VII wieku, czyli od panowania dynastii Tang. W herbacianej klasyfikacji chińskiej zalicza się ją do rodzaju perłowych, a to ze względu na wyjątkowy kształt – listki zwinięte są w małe kuleczki o nieregularnym kształcie. Z tego też powodu Europejczycy nazwali ją Gunpowder, co oznacza proch strzelniczy. Liście herbaty charakteryzują się ciemnym kolorem o srebrzystym bądź szarym odcieniu. Spośród wielu gatunków zielonej herbaty, to właśnie Gunpowder jest jedną z mocniejszych i bardziej intensywnych w smaku. Jej miłośnikami są osoby, które cenią sobie wyrazistość oraz cierpki, lekko gorzkawy posmak.

     

    110 g.

  • EcoBlik NAGIETEK KWIAT Herbatka ziołowa (Flos Calandulae) EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Pochodzenie nagietka lekarskiego nie jest do końca znane. Przyjmuje się, że pierwotnie występował na obszarze śródziemnomorskim lub w Iranie. Obecnie jest chętnie uprawiany w wielu krajach, także w Polsce, często w charakterze rośliny ozdobnej. Kwiaty nagietka są bardzo charakterystyczne i dzięki intensywnemu żółtemu lub pomarańczowemu zabarwieniu, łatwo rzucają się w oczy. Zbieramy je od czerwca do września i dbamy, aby zachowały swój piękny słoneczny kolor. Nagietek lekarski kojąco wpływa na jamę ustną i gardło; pomaga w utrzymaniu prawidłowych czynności wątroby; pomaga organizmowi pokonać stres i wysiłek, zapobiega powstawaniu zmian związanych z wiekiem. 

     

    40 g.

  • EcoBlik OOLONG Herbata czerwona liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej -  najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest przez to znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin oraz garbników roślinnych. Zawiera tylko nieznaczne ilości kofeiny. Oolong  charakteryzuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.

     

    70 g.

  • EcoBlik PAI MU TAN Herbata biała liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków oraz pączków krzewu da bai, a także shui xian bai. Zbiorów dokonuje się na początku wiosny - w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga dużej ostrożności – należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych gałązek herbaty. Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do tego popularnego kwiatu. Pai Mu Tan cechuje kwiatowy zapach, czysty i zielonkawy, wręcz lekko złocisty kolor naparu oraz orzeźwiający i przyjemny smak. Pai Mu Tan bywa określana również mianem eliksiru młodości - ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. To także bogate źródło witamin - w tym witaminy C oraz polifenoli.

     

    100 g.

  • EcoBlik ROOIBOS Herbata liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Rooibos bardzo często zaliczany jest do rodziny herbat, mimo że pochodzi zupełnie z innej grupy roślin i nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Nazywany czerwonokrzewem,  występuje w Afryce, gdzie popularny  jest od wielu wieków i ceniony ze względu na smak oraz właściwości zdrowotne. Do Europy przybył dopiero w poprzednim stuleciu, stając się alternatywą dla herbacianych naparów. Rooibos wyróżnia się swoim bardzo charakterystycznym smakiem. Jest on łagodny, niezwykle słodki, przywołujący na myśl miód, a jednocześnie intensywny - wyraźnie ziołowy. To połączenie sprawia, że Rooibos jest wyjątkowy. Co więcej, zawiera żelazo, cynk i fluor, a nie zawiera kofeiny ani teiny.

     

    140 g.

  • EcoBlik ROOIBOS ORANGE Herbata liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Rooibos bardzo często zaliczany jest do rodziny herbat, mimo że pochodzi zupełnie z innej grupy roślin i nie jest spokrewniony z krzewem herbacianym. Wyróżnia się swoim bardzo charakterystycznym smakiem. Jest on łagodny, niezwykle słodki, przywołujący na myśl miód, a jednocześnie intensywny - wyraźnie ziołowy. To połączenie sprawia, że jest wyjątkowy i doskonale komponuje się z innymi nutami smakowymi. Dlatego dodaliśmy do niego skórkę pomarańczy – łącząc słońce Afryki ze słońcem gorącej Sycylii. Nie zawiera kofeiny ani teiny.

     

    100 g.

1 2