Moje konto Moje konto
Koszyk jest pusty

Wyniki wyszukiwania

Wyszukiwarka zaawansowana ▼
  • EcoBlik ASSAM Herbata czarna liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Czarna herbata Assam pochodzi z północno-wschodnich Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten słoneczny indyjski region słynie z produkcji wybornych herbacianych mieszanek i jest pod tym względem jednym z największych na świecie. Herbata Assam charakteryzuje się bardzo wysoką jakością. Ma niezwykły aromat i bogaty, łatwo rozpoznawalny smak. W jej smaku wyczuwa się przyjemną cierpkość i intensywność. Te cechy zawdzięcza dużemu stężeniu związków roślinnych - garbnikom. Warto więc skosztować Assam i delektować się jej bogatymi nutami smakowymi. Herbata ma przyjemny aromat i ze względu na swoją czystą, bordową barwę pięknie prezentuje się w filiżance. Dzięki wyrazistemu smakowi, skutecznie pobudza i dodaje energii – stąd szczególnie polecana jest o poranku. To idealna herbata na rozpoczęcie udanego dnia i wspaniała propozycja dla miłośników herbaty, którzy lubią wyraziste nuty smakowe. Doskonale smakuje również z mlekiem i brązowym cukrem. 

     

    130 g.

  • EcoBlik DERJEELING Herbata czarna liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Darjeeling pochodzi z Indii, a dokładniej z prowincji o tej samej nazwie. Ten górzysty region słynie ze swoich malowniczych krajobrazów i bardzo dobrych warunków dla ekologicznej uprawy herbaty. Okres zrywania liści, pąków oraz kwiatów dla Darjeeling przypada pomiędzy marcem a miesiącami jesiennymi. Darjeeling niekiedy nazywana jest szampanem wśród herbat – ze względu na swoje ekskluzywne pochodzenie oraz delikatnie wyczuwalną winną woń muszkatołowca korzennego. W zależności od okresu zbiorów, mogą pojawić się także słodkie, a czasem nawet owocowe nuty. Biorąc pod uwagę inne odmiany czarnych herbat, tę wyróżnia delikatność i mniejsza cierpkość.

     

    110 g.

  • EcoBlik OOLONG Herbata czerwona liściasta EcoBlik - ecoblik-logo.jpg

    Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej -  najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest przez to znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin oraz garbników roślinnych. Zawiera tylko nieznaczne ilości kofeiny. Oolong  charakteryzuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.

     

    70 g.