ALINESS (zioła i pozostałe produkty)
-
EcoBlik MELISA Herbatka ziołowa (Melissa Officinalis)
Melisa to zdecydowanie ulubiony zapach pszczół. Jest dzięki temu niezwykle popularna rośliną miododajna – stad zastępcze nazwy to rojownik, pszczelnik oraz matecznik. Jej listki zbieramy w czerwcu, tuz przed kwitnięciem. To właśnie wtedy posiadają one najbogatszy aromat. Melisa lekarska utrzymuje naturalną równowagę hormonalną ludzkiego ciała, wspomaga relaksację, psychiczne i fizyczne samopoczucie a także pomaga utrzymać zdrowy sen.
80 g.
-
EcoBlik MIĘTA PIEPRZOWA Herbatka ziołowa (Mentha Piperita)
Mięta pieprzowa zachwyca swoim swieżym smakiem i aromatem. Ma bardzo szerokie zastosowanie spożywcze. Miętę stosuje się jako przyprawę do sałatek, serów, potraw mięsnych czy zup. Polecamy przygotowanie naparu z mięty, który doskonale sprawdzi się jako zamiennik herbaty. Mięta pieprzowa pomaga w utrzymaniu zdrowego trawienia, ma pozytywny wpływ na zdrowie jelit, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego a także pomaga utrzymać żołądek w dobrej kondycji.
60 g.
-
EcoBlik MISTRZOWSKA Wsparcie układu odpornościowego - herbatka ziołowa
Herbatkę Mistrzowską mogą popijać dorośli i dzieci przez długi czas, a nawet całe życie. W jej skład wchodzą między innymi specjalnie dobrane pąki kwiatu dziewanny. Charakterystyczny aromat kojącego majeranku i rozgrzewającego anyżu, z delikatną nutą mielonego kminku nadają jej orzeźwiający i bogaty smak, może więc ona z powodzeniem zastąpić zwykłą herbatę. W skład Herbatki Mistrzowskiej wchodzą między innymi specjalnie dobrane pąki kwiatów dziewanny. Charakterystyczny aromat kojącego majeranku i rozgrzewającego anyżu, z delikatną nutą mielonego kminku, nadają jej orzeźwiający i bogaty smak. Idealna do popijania zamiast zwykłej herbaty.
100 g.
-
EcoBlik MNISZEK KWIAT Herbatka ziołowa (Flos Taraxaci)
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje również niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz części Azji. Zwyczajowo nazywany mleczem, mniszek tak naprawdę miał wiele innych regionalnych i ludowych nazw. To roślina jadalna, miododajna i pastewna. Mniszek lekarski przyczynia się do funkcjonowania przewodu pokarmowego; pomaga w fizjologicznej równowadze pH w żołądku; pobudza trawienie.
40 g.
-
EcoBlik MNISZEK LIŚĆ Herbatka ziołowa (Taraxacum Folium)
Mniszek lekarski to jedno z najbardziej rozpoznawalnych ziół w Polsce, na terenie naszego kraju uznawany za roślinę pospolitą. Występuje również niemal w całej Europie, Północnej Afryce oraz części Azji. Zwyczajowo nazywany mleczem, mniszek tak naprawdę miał wiele innych regionalnych i ludowych nazw. To roślina jadalna, miododajna i pastewna. Mniszek lekarski przyczynia się do funkcjonowania przewodu pokarmowego; pomaga w fizjologicznej równowadze pH w żołądku; pobudza trawienie.
80 g.
-
EcoBlik NAGIETEK KWIAT Herbatka ziołowa (Flos Calandulae)
Pochodzenie nagietka lekarskiego nie jest do końca znane. Przyjmuje się, że pierwotnie występował na obszarze śródziemnomorskim lub w Iranie. Obecnie jest chętnie uprawiany w wielu krajach, także w Polsce, często w charakterze rośliny ozdobnej. Kwiaty nagietka są bardzo charakterystyczne i dzięki intensywnemu żółtemu lub pomarańczowemu zabarwieniu, łatwo rzucają się w oczy. Zbieramy je od czerwca do września i dbamy, aby zachowały swój piękny słoneczny kolor. Nagietek lekarski kojąco wpływa na jamę ustną i gardło; pomaga w utrzymaniu prawidłowych czynności wątroby; pomaga organizmowi pokonać stres i wysiłek, zapobiega powstawaniu zmian związanych z wiekiem.
40 g.
-
EcoBlik OOLONG Herbata czerwona liściasta
Herbata Oolong pochodzi z krajów azjatyckich: Chin, Indii, Tajwanu. Nazywa się ją także herbatą szmaragdową, niebieską, turkusową, smoczą lub ulung. Według chińskiej klasyfikacji zalicza się ją do grupy herbat niebieskich, według polskiej - najczęściej do czerwonych. Jej liście są delikatnie poddawane słabej fermentacji. Proces pozyskiwania Oolong jest bardzo skomplikowany, a każdy z jego etapów ma oddzielną nazwę. Zaczyna się suszeniem liści na słońcu lub wietrze, a kończy prażeniem. To właśnie dzięki tej ostatniej fazie, tzw. niebieską herbatę odróżnia od czarnej – jest przez to znacznie mniej cierpka w smaku i delikatniejsza dla żołądka. Oolong cechuje także wysoka zawartość tanin oraz garbników roślinnych. Zawiera tylko nieznaczne ilości kofeiny. Oolong charakteryzuje się łagodnym smakiem, o nutach słodkawych, a nawet owocowych.
70 g.
-
EcoBlik OSTROPEST Herbatka ziołowa (Silybum Marianum)
Ostropest plamiasty, często mylony ze względu na łudząco podobny wygląd z ostem, to roślina pierwotnie występująca na terenach śródziemnomorskich. Z czasem, rozprzestrzeniła się na pozostałe kraje Europy oraz na inne kontynenty, w tym Amerykę i Australię. W Polsce ostropest jest rośliną uprawną, ale można spotkać również dziko rosnące skupiska. Nasiona ostropestu zbierane są z dojrzałych koszyczków na przełomie sierpnia i września, następnie zostają zmielone, aby łatwiej dodać je do sosów, sałatek lub kaszy jaglanej. Ostropest plamisty pomaga utrzymać zdrowe serce, przyczynia się do ochrony wątroby a także zwiększa odporność organizmu w przypadku trudnych warunków atmosferycznych.
200 g.
-
EcoBlik PAI MU TAN Herbata biała liściasta
Pai Mu Tan to jedna z najbardziej klasycznych oraz najlepszych białych herbat. Pochodzi z Fujianu, południowo-wschodniej prowincji Chin. Pai Mu Tan stanowi mieszankę młodych listków oraz pączków krzewu da bai, a także shui xian bai. Zbiorów dokonuje się na początku wiosny - w marcu i kwietniu, a zadanie to wymaga dużej ostrożności – należy uważać, aby nie uszkodzić delikatnych gałązek herbaty. Nazwa Pai Mu Tan, czyli Biała Piwonia, wzięła się od podobieństwa pąków i listków mieszanki do tego popularnego kwiatu. Pai Mu Tan cechuje kwiatowy zapach, czysty i zielonkawy, wręcz lekko złocisty kolor naparu oraz orzeźwiający i przyjemny smak. Pai Mu Tan bywa określana również mianem eliksiru młodości - ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów. To także bogate źródło witamin - w tym witaminy C oraz polifenoli.
100 g.